Pogacar toont almacht in voorlaatste Alpenetappe Tour de France

19 July 2024, 17:56 uur
Sport
mainImage
ANP

Wielrenner Tadej Pogacar heeft nog maar eens zijn almacht tentoongespreid in deze Tour de France. De Sloveense geletruidrager van UAE Team Emirates kwam na 144,6 kilometer als eerste boven in de negentiende etappe van Embrun naar Isola 2000. Hij achterhaalde de aanvankelijke koploper Matteo Jorgenson van Visma - Lease a Bike met nog 2 kilometer te gaan en kwam solo over de streep. Jorgenson werd tweede en de Brit Simon Yates derde.

Pogacar boekte zijn vierde ritzege in deze Tour. De Sloveen won de vierde, de veertiende en vijftiende etappe in de Pyreneeën. In het algemeen klassement liep hij nog verder uit op de Deense titelverdediger Jonas Vingegaard en de Belg Remco Evenepoel, die op ruime afstand tweede en derde staan.

Zaterdag wacht de renners de laatste bergetappe in deze Ronde van Frankrijk van Nice naar Col de la Couillole.

Meteen na het vertrek in Embrun ontstond een grote kopgroep met Wilco Kelderman. Die kreeg pas echt de ruimte toen een groep met Richard Carapaz de oversteek maakte aan het begin van de beklimming van de Col de Vars. Veel vluchters moesten al snel afhaken, maar een kopgroep met daarin Kelderman en zijn ploeggenoot Jorgenson, Carapaz, Jay Hindley, Simon Yates en Cristián Rodríguez bleef over en behield de voorsprong op de lange beklimming van de Cime de la Bonette.

Op de Bonette, met 2802 meter het hoogste punt van deze Tour de France, kwam Carapaz als eerste boven, waarmee hij virtueel de bollentrui overnam van Pogacar. Het peloton met daarin de gele trui en Vingegaard, die verder zonder ploeggenoten zat, volgde op zo'n 4 minuten.

De zes vluchters begonnen met 4 minuten voorsprong aan de slotklim naar Isola 2000, dat voor het eerst sinds 1993 finishplaats was in de Tour. Kelderman bepaalde het tempo, Rodríguez moest eraf en daarna ook Hindley. Kort daarop plaatste Jorgenson zijn aanval en pakte ongeveer een halve minuut. Carapaz, winnaar van de zeventiende etappe in Superdévoluy, en Yates gingen in de achtervolging.

Met nog bijna 9 kilometer te gaan versnelde Pogacar en konden Vingegaard en Evenepoel niet volgen. Pogacar raapte Carapaz en Yates op en liet ze weer achter. Jorgenson was op 2 kilometer het laatste slachtoffer. Evenepoel en Vingegaard kwamen op 1.42 minuten van Pogacar over de streep. De Sloveen heeft nu 5.03 minuten voorsprong op de Deen van Visma. Evenepoel staat derde op 7.01 van het geel.


Door: ANP